Backgammon Spelstrategier

 

Spela mycket och ofta och se resultaten

Att lära sig de grundläggande reglerna för Backgammon tar inte lång tid. Att bli en duktig spelare tar många år. Spel, analys och strategi är ledorden för att bli framgångsrik.
Att lära sig spelstrategier för olika tillfällen kan vara det som avgör vinst eller förlust. Statistiskt sett finns det ett antal öppningsdrag som är att föredra framför andra. Försök att lära dig dem så kommer du lättare att göra framsteg i ditt Backgammonspel.

Notera kloka öppningsdrag och bli en vinnare

Det råder inga tvivel om vad man gör när tärningarna visar 3-1, 6-1, 4-2, 6-5. Genom årtusenden har backgammonspelare spelat, analyserat och dokumenterat.
Låt oss börja med kombinationen 3-1. Detta ger dig en position på punkt 5. Som öppningsdrag är detta bra eftersom du skär av motståndarens flyktväg samt att punkt fem är en värdefull punkt att ha kontroll över under fortsatt spel.
Kombinationen 6-1 är den näst värdefullaste. Med det tärningskastet kniper du punkt sju. Alla andra drag lämnar ensamma brickor på brädet. Med kombinationen 4-2 är det bästa draget att lägga två brickor på den fjärde punkten på hemmaplan. Det är ett vanligt blockadspel. Slutligen, kombinationen 6-5 lämnar heller inga ensamma brickor samtidigt som det är bra för att snabbt få hem brickorna på hemmaplan.
Strategiskt tänkande och sannolikhet avgör Backgammon, men det skadar inte att ha färdiguttänkta drag i minnet.

Svarsdragen har också en central plats i Backgammon

Öppningsdrag i all ära men svarsdragen är minst lika viktiga. Det finns 15 olika svarsdrag att välja mellan efter öppningsdraget och det finns 21 möjliga svar på vart och ett av dessa drag. Således kan det ta en tid innan man känner sig hemma med sina drag. Det krävs mycket spelande och studerande innan man utan problem vet vilket motdrag man ska välja för att få störst utdelning.

Racing position

En enkel och lätt spelstrategi som går ut på att man blockerar en av motståndarens punkter och ser till att få in sina brickor på hemmaplan så fort som möjligt för att sedan kunna börja plocka brickorna från spelplanen.

Träff

Om du inte är helt säker på vilket drag du ska göra är vanligtvis en träff ett bra val. Speciellt då den sker på motspelarens hemmaplan, då kan den ha en avgörande betydelse för spelets utgång.

Blots

I början av ett spel är det helt ok att lämna ensamma brickor, s.k. blots. Senare i spelet bör man vara lite mindre djärv med ensamma brickor eftersom det blir svårare och svårare att få in dem i spelet igen vartefter som motståndarens hemmaplan blir välfylld.

Holding game

Går ut på att blockera motståndaren på dennes hemmaplan så att denne inte kan få hem sina brickor tillräckligt fort.

Skapa ankare

Har man etablerat en spelpunkt på motståndarens hemmaplan har man alltid en punkt att ta sig ut på om man skulle få en ensam bricka utslagen.

Flipping your game

Du kan vara alldeles säker på att din motståndare håller koll på vilken spelstrategi du väljer. Ett effektivt sätt att förvilla motståndaren är att ha två spelstrategier i tanken. Till exempel kan man gå ut aggressivt för att plötsligt bli defensiv i sitt spel. Då kan man bringa sin motspelare ur fattning och snabbt skaffa sig ett övertag.

Blitz

Denna spelstrategi innebär att man blockerar motståndaren på hemmaplan när denne har brickor på muren. En annan fördel är att motståndarens flykt blir mer komplicerad ju fler punkter man har.

Blockadspel

Här gäller det att blockera motståndaren med hjälp av upp till sex punkter i rad, en s.k. Prime.

Backgame

Har du fler ankare på motståndarens hemmaplan tvingas denne oftast att lämna ensamma brickor kvar som blir ett lätt byte. Fler ankare gör det även svårt för motståndaren att hämta hem sina brickor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*